Brixton de nieuwe upcoming wijk van Londen

Brixton de nieuwe upcoming wijk van Londen

Afgelopen jaren was Shoreditch de wijk waar je moest zijn in Londen. De hippe wijk werd steeds populairder onder toeristen en locals. Komende jaren schijnt Brixton deze status over te nemen. Doordat de wijk op dit moment nog aan het wennen is aan toeristen, is het dus een ideale plek om het ‘echte’ Londen te zien. Een mix aan culturen zorgt ervoor dat Brixton levendig is en een aantrekkelijke foodscene heeft. Wat kun je doen in de wijk Brixton, de nieuwe Shoreditch in Londen? Ik geef je een aantal highlights die je niet mag missen in de wijk.

Wat te doen in Brixton Londen

Street Art – Brixton Murals

Net als in Shoreditch kun je ook in Brixton niet om de lokale street art scene heen. Op vele plekken vind je interessante murals die bijdragen aan de cultuur in de wijk. Het is niet mogelijk om zomaar alles op een muur te schilderen. Er zit een kern van activisme in de vele street art paintings in Brixton. Zo vind je vijf grote hip-hop artiesten op een mural die een belangrijke rol hebben gespeeld in deze muziekscene. Hiermee wilden ze laten zien dat Brixton een belangrijke plek inneemt in de hip-hop scene. Bij de meeste street art die je voorbij ziet komen, zit dus een boodschap achter of heeft het te maken met de buurt.

Eigen cultuur- Brixton Money

Brixton heeft een eigen cultuur die beschermd wordt tegen grote multinationals. In en rondom de markt is het mogelijk om met Brixton Money te betalen. Zo’n 250 bedrijven doen mee om de lokale markt te steunen. In het begin van de Brixton Markt staat een geldmachine waar je geld in kunt gooien om er dollarbriefjes met ‘bekende’ mensen, waaronder David Bowie, uit te halen. In principe wissel je 10 pond voor 10 pond, maar wanneer je er mee gaat betalen in bijvoorbeeld de groentewinkel, krijg je er meer voor terug. Een prima initiatief om lokale ondernemers te steunen.

Brixton Market
A: 16B Electric Ave

Foodscene

Brixton kent een rijke foodscene. Door de vele culturele achtergronden is het mogelijk om verschillende gerechten uit te proberen. Het is dus een aanrader om hier te gaan lunchen of dineren. Of gewoon een kleine hap halen op de markt. Probeer eens een gerecht uit een cultuur die je niet kent, want je vindt van alles in Brixton.

Brixton Londen

Op zoek naar andere leuke dingen om te doen in Londen?

Brixton Village

In Brixton Village vind je veel leuke opties om verrassende gerechten uit te proberen. Leuk om te weten is dat sommige bedrijven die hier gestart zijn inmiddels door heel Londen te vinden zijn. Zo is de eerste vestiging van Honest Burgers gestart in Brixton Village en inmiddels zo populair in Londen dat je hem op meerdere plekken kunt vinden.

Brixton Village
A: Coldharbour Ln

David Bowie Mural

Net voor zijn dood werd David Bowie geëerd in zijn eigen geboortewijk in Londen: Brixton. Op Stansfield Road heeft David Bowie jaren gewoond en is dus een icoon voor Brixton geworden. Net tegenover het metrostation Brixton vind je zijn mural. Deze werd in 2013 op de muur met een druppeltechniek die zijn oorsprong kent van de Aboriginals, geschilderd.  Na zijn dood lieten een heleboel een kleine notitie achter op het monument en daardoor is er een glasplaat voor geplaatst.

David Bowie Mural
A: Tunstall Rd

Wil je meer te weten komen over David Bowie? Boek dan een David Bowie wandeltour door Brixton!

Brixton Londen

Electric Avenue

Electric Avenue is een beetje de hoofdstraat waar de markt plaats vindt. Het was de eerste marktstraat in 1880 die elektriciteit kreeg. Tegenwoordig is de straat onderdeel van Brixton Market en kun je er producten kopen uit Afrika, Caribbean, Zuid-Amerika of Azië. Anderen kunnen Electric Avenue nog kennen van het nummer van Eddy Grant in 1983 of van de ontplofte bom in 1999. Wanneer je de kruising nadert, vergeet dan ook niet omhoog te kijken naar de sculpturen van een vos en kersen.

Brixton Academy

In de Brixton Academy hebben vele beroemdheden opgetreden. Na de start als The Astoria Theatre werd in 1981 het gebouw gesloten. Hierna kocht Simon Parks in 1983 het gebouw voor $1 en werd het Brixton Academy. Artiesten als UB40, Snoop Dogg, Nirvana en Dr. Dre traden hier op. Net na de dood van Kurt Cobain zou Nirvana optreden, het werd de enige show die uiteindelijk door de dood van Cobain niet door zou gaan. Waar Parks bang was om geen kaarten te verkopen voor deze show, besloot hij de publiciteit op te zoeken om kaarten te kopen voor de enige show van Nirvana die niet door ging. Hierdoor kochten de liefhebbers toch een kaartje voor de show en was het uitverkocht. In het gebouw kunnen ongeveer 5000 mensen naar een concert luisteren. In 2009 werd het omgedoopt tot de O2 Academy.

O2 Academy
A: 211 Stockwell Rd

Brixton Londen

Vergeet Shoreditch en breng tijdens je volgende citytrip een bezoek aan Brixton, want ik vond het erg interessant om door de wijk te lopen en er meer over te horen. Misschien loop je tijdens een bezoek een beetje verlopen in de wijk, daarom kan ik het aanraden om een Free Tour te boeken. Wij gingen op pad met local Gegrory en hebben daardoor veel over de wijk te horen gekregen. Hierdoor kwamen we dingen te weten die we anders zo voorbij liepen! Wil je een prive tour met een local door Brixton, ook dat is mogelijk!

Op zoek naar een leuk dagtrip vanuit Londen? Bezoek het Windsor Castle in Londen.

Meer lezen over Londen

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on