Verborgen plekjes en hofjes in Groningen
Er gaat niets boven Groningen, een geroemde uitspraak. Natuurlijk is er boven Groningen nog genoeg te ontdekken, maar de stad zelf, is een goede optie voor een stedentrip. Genoeg leuke winkeltjes, restaurantjes en dingen om te doen. Als je vaker in Groningen bent geweest of je woont in Groningen, dan merk je op dat je bepaalde dingen niet meer ziet. In de stad fiets ik meestal direct naar mijn eindbestemming. Zonde, want er zijn een heleboel leuke plekjes in de stad die niet direct in het zicht liggen. Tijd om eens naar deze verborgen hofjes en plekjes in Groningen te kijken.
Verborgen plekjes en hofjes in Groningen
Verborgen hofjes
In Groningen vind je in het centrum diverse hofjes. Op straat zie je er niets van en je moet maar net weten waar deze hofjes zich bevinden. Een aantal tips om te bezoeken:
Sint Anthony Gasthuis
Een gasthuis ontleend aan Antonius van Padua, een volksheilige die zelf geconfronteerd werd met armoede. Een plek waar vroeger arme bejaarden en later ook pestlijders en geesteszieken onderdak vonden. Voor het gasthuis een lucratieve manier, want de patiënten waren op zondagmiddag een toeristische attractie. In 1844 werd het dolhuis opgeheven en tegenwoordig is het nog mogelijk om hier te wonen.
A: Koornbrandersgang
St. Geertruids- of Pepergasthuis
In dit gasthuis werden vanaf 1405 de Pelgrims geherbergd. Daarnaast woonden er grotendeels arme mensen. Na 1594 werd Groningen Protestants en kwamen er geen Pelgrims meer deze kant op. In het gasthuis kwamen vijftigplussers te wonen. In het hofje kon je vroeger een kerk, een dolhuis en nog een stukje van de oude stadsmuur terugvinden. Ook hier werden de gekken bekeken in het dolhuis. Tegenwoordig is de stadsmuur nog te zien en het dolhuis te herkennen aan de zwarte tralies van het witte gebouw.
A: Peperstraat






Roode of Burgerweeshuis
Achter het voormalig gebouw van de V&D vind je het Roode of Burgerweeshuis. Aan het eind van de zestiende eeuw werd het complex tot een burgerweeshuis gedoopt, voordat het bewoond werd door nonnen. Nadat bleek dat er veel wezen in Groningen waren, moesten ook de laatste nonnen verhuizen. De naam komt voort uit de kleding die de wezen droegen; Sangen (rood). In 1961 werd stichting Het Poortje opgericht, een opvangcentrum voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Nadat deze ergens anders naar toe gingen in de stad, kocht de gemeente het complex over en werden het senioren woningen.
A: Rode Weeshuisstraat






Doopsgezind Gasthuis
Een gasthuis iets buiten het centrum. In 1855 werd de basis gelegd voor dit Doopsgezind Gasthuis. Het gasthuis bestemd voor de huisvesting van ouderen van Doopsgezinde huize. Na de Tweede Wereldoorlog wilde men het gasthuis slopen voor nieuwe woningen, gelukkig is er gekozen voor een renovatie en zelfs een uitbreiding.
A: Nieuwe Boteringestraat






Plekken in de stad met een geschiedenis
Kanonskogels eetcare Roezemoes
Op de buitenkant van het pand zijn twee kanonskogels zichtbaar. Naar verluidt gaat het om kogels van Bommen Berend in 1672.






Watertoren Noorderbinnensingel
Op bepaalde plekken in de stad zie je hem boven de huizen uitsteken, de watertoren in de buurt van het plantsoen. Jarenlang diende de watertoren voor het Academisch Ziekenhuis en inmiddels is het een rijksmonument.


Verfbom op het dak van Mr. Mofongo
Het voormalige Wolters Noordhoff complex werd op 27 mei 1990 ontruimd, binnen bevonden zich krakers. Het overblijfsel van deze rellen is een vlek van de verfbom die naar de politie gegooid werd.



Martinikerkhof
Vroeger was het Martinikerkhof een echt kerkhof, tegenwoordig is er nog maar 1 graf te vinden; die van Regnerus Praedinius. Destijds dacht men dat er geesten ronddwaalden op het kerkhof, daarom werd in een nisje een kaars gezet om kwade geesten te verjagen.



Dichte deur Folkingestraat
Misschien is het je wel eens opgevallen als je door de Folkinge fietst, een deur zonder deurklink. Dit kunstwerk bevindt zich sinds 1997 op deze plek en herinnert aan de Joodse geschiedenis in de straat. De deur kan niet open, als symbool voor de Joodse mensen die hun verhaal niet meer kunnen navertellen.






Muziekkoepel Sterrebos
Midden in het Sterrebos vind je een muziekkoepel. Vroeger werden hier nog popconcerten gegeven en ook tegenwoordig zijn er nog kleinschalige concerten in dit bos te vinden.



Ontplofte truck in Stoeldraaiersstraat
Een monument herinnert nog aan de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in de Stoeldraaierstraat. Een truck ontplofte en verwoeste de hele straat.



Politiepost
Dit beeldhouwwerk in de Ubbo Emmiusstraat herinnert aan het vroegere politiegebouw dat hier zat.



Inmiddels woon ik al jaren in Groningen, maar wist ik een heleboel van de bovenstaande dingen niet over mijn eigen stad. Ik kan het je zeker aanraden om eens een andere route te nemen door de stad en zo te leren over de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden. Of bezoek eens een hofje en ervaar de stilte midden in het centrum.
Overige hotspots & bezienswaardigheden in Groningen en omgeving: – Zondag Noorderplantsoen – Student Hotel – The Commons – Pernikkel Groningen – Konbu Streetfood – City Guide Groningen; hotspots en bezienswaardigheden – Hofjes in Groningen – Hoe de provincie Groningen je nog kan verrassen – Werkplekken in Groningen – Bezienswaardigheden in Groningen – Tips voor het ontdekken van de provincie Groningen |