Solo Travel Guide – tips voor alleen reizen in Tel Aviv Israël

Solo Travel Guide – tips voor alleen reizen in Tel Aviv Israël

Gastblog – Sinds een aantal jaren ga ik zelf alleen op reis. Het duurde even, maar nu zou ik niet meer zonder solo reizen kunnen. Verhalen over mensen die alleen op reis gaan en hun dromen najagen kan ik zelf altijd waarderen. Zo ook de reis die mijn zusje (Simone) maakte. Ook zij ging pas op late leeftijd voor het eerst alleen op reis en ontdekte hoe fijn alleen reizen kan zijn. Alle tips voor alleen reizen in Tel Aviv in deze gastblog komen dan ook van haar.

Overnachten in Tel Aviv – tips voor goede wijken en hotels

Tijdens mijn solo reis verbleef ik in het The Spot Hostel. Deze ligt in het noorden van Tel Aviv en is erg goed bereikbaar met de bus. De bus vanaf het vliegveld stopt hier vlakbij en zo heb je meteen een leuke tour door Tel Aviv gehad voordat je bij het hostel bent. The Spot Hostel is een hip hostel met een industriële inrichting. Ik vond het er meteen erg leuk uitzien en voelde me snel thuis. Het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam. Zo wezen ze mij meteen op de activiteiten die het hostel zelf (gratis) organiseert. Allerlei activiteiten als humus maken, een bike tour, een DJ en een tour naar de Carmel Markt worden vanuit het hostel georganiseerd. Hoewel ik nergens aan meegedaan heb, vond ik het al leuk dat de mogelijkheid er was.

Solo Travel Guide - tips voor alleen reizen in Tel Aviv Israël

Ervaring met Het Spot Hostel in Tel Aviv

Ik had een 1 persoonscapsule geboekt en ik had op de foto’s al gezien dat ik niet een grote kamer moest verwachten. Deze capsule is ongeveer 2 bij 2 groot, maar heeft alles wat je nodig hebt. Met een handige bak onder je bed heb je geen last van rondslingerende spullen. De bedden zijn niet super groot, dus voor reizigers die langer zijn dan 1,85cm kan het wat klein zijn. Er is een gezamenlijke ruimte met zes toiletten en vier douches welke ik altijd schoon heb aangetroffen. Voor vier nachten inclusief ontbijt betaalde ik ongeveer €150 (februari 2020). Het ontbijt was een feestje. Van lekkere yoghurt met vers fruit en honing tot aan shakshuka met lekker brood en salades. Meteen een gezonde start en een goede bodem leggen in de ochtend.

Wijken in Tel Aviv – plekken vermijden

Het hostel bevindt zich in de wijk Tel Aviv Port en is een prima plek voor een uitvalsbasis. Het bevindt zich dicht bij de uitgaansbuurt en bij het strand. Doordat de bus vlakbij stopt, ben je flexibel om te verplaatsen. Zelf heb ik mij nergens onveilig gevoeld in Tel Aviv. Plekken waar je beter niet naar toe kunt, heb ik dan ook niet.

Dingen om alleen te doen in Tel Aviv

Er zijn genoeg leuke dingen om te doen wanneer je alleen naar Tel Aviv gaat. Sowieso kun je vanuit het Spot Hostel aansluiten bij activiteiten, maar ook alleen zijn er genoeg bezienswaardigheden die je alleen kunt bezoeken.

Bezoek aan de Carmel market

Een van de bekendste markten van Tel Aviv is de Carmel market. Op deze markt zijn vooral veel etenswaren te koop. Haal hier een lekker cranberry sapje of ander vers fruit. Ook de broodjes zijn hier een aanrader, koop deze met lekkere humus en je hebt een lekkere goedkope lunch.

Bezoek Old Jaffa

In het zuiden van Tel Aviv vind je Old Jaffa wat bekend staat om een vlooienmarkt en de gezellige straatjes. In het oude binnenstad vind je veel bezienswaardigheden en ik raad je aan om hier lekker door heen te wandelen. Ook vind je hier hippe wijnbars en visrestaurants bij de oude haven van Jaffa.

Wandel over de Rothchild Boulevard

Doordat mijn hostel in het noorden van Tel Aviv zat en dicht bij het strand, kon ik heerlijk van noord naar zuid over de boulevard lopen. Een heerlijke wandeling! Stop onderweg bij een van de leuke strandtentjes voor een koffietje en shakshuka en geniet van alle sportieve Israëliërs die veelal hun work-outs op het strand doen. Van een local hoorde ik dat je dit het beste kan doen op een zonnige vrijdagmiddag. Dan is het gezellig druk en zitten de terrassen vol. Vanaf 15.00 a 16.00 uur gaat iedereen richting huis en van 18:00 tot 22:00 uur is het net een spookstad. Iedereen zit dan met zijn of haar familie thuis te eten.

Meer tips voor bezienswaardigheden in Tel Aviv

Solo Travel Guide - tips voor alleen reizen in Tel Aviv Israël
Solo Travel Guide - tips voor alleen reizen in Tel Aviv Israël
Solo Travel Guide - tips voor alleen reizen in Tel Aviv Israël

Bezoek Jeruzalem (en dode zee)

Hoe leuk ik Tel Aviv ook vond, toch heeft het niet echt toeristische trekpleisters en weinig geschiedenis. De stad bestaat nog niet zo lang in tegenstelling tot Jeruzalem. Er is sinds kort een treinverbinding tussen Tel Aviv en Jeruzalem en deze brengt je in 30 minuten van A naar B. Ik heb ervoor gekozen om met een tour mee te gaan zodat alles voor me geregeld zou worden en ik ook meteen naar de dode zee kon.

Solo Travel Guide - tips voor alleen reizen in Tel Aviv Israël

Jeruzalem is overweldigend en ik zou adviseren om minimaal een hele dag hiervoor uit te trekken. In de oude stad vind je zoveel leuke straatjes, kerken en natuurlijk de Klaagmuur. Neem hiervoor de tijd want het is zo bijzonder in deze stad. Locals hadden me al verteld dat je voelt dat het een heilige stad is en dat kan ik alleen maar beamen. Bij de Klaagmuur mag je op een briefje een wens schrijven voor iemand die het moeilijk heeft of gezondheidsproblemen. Deze mag je vervolgens in de gleuven van de muur doen en dit voelt heel magisch. De muur is behoorlijk groot maar slechts een derde van de muur is toegankelijk voor vrouwen. Dit zorgt ervoor dat je met veel vrouwen tegelijk bij de muur staat, veelal aan het bidden. Niemand neemt hier foto’s dus zorg dat je geen uitgebreide fotoshoot gaat doen.

Solo Travel Guide - tips voor alleen reizen in Tel Aviv Israël
Solo Travel Guide - tips voor alleen reizen in Tel Aviv Israël

Mijn tour ging daarna door naar de dode zee wat ook echt een van de dingen van mijn bucketlijst was. Ze hebben hier echt een toeristische trekpleister van gemaakt en de entree is ook prijzig. Toch is het zo bijzonder om in de dode zee te drijven dat ik dat het echt waard vond. Je kan hier ook gemakkelijk een middag vermaken doordat er een gezellige bar aan het strand is en er veel strandbedjes en stoelen zijn waar je kan relaxen. Je huid voelt na zo’n sessie weer als herboren!

Solo Travel Guide - tips voor alleen reizen in Tel Aviv Israël
Solo Travel Guide - tips voor alleen reizen in Tel Aviv Israël

Tip: kijk goed naar de weersvoorspelling voordat een tour boekt. Jeruzalem ligt veel hoger dan Tel Aviv en daarom is het daar een stuk kouder. Het scheelde wel vijf graden tijdens mijn bezoek. Ook is dobberen in de dode zee niet aangenaam als het regent. De golven worden dan een stuk hoger waardoor ze soms genoodzaakt zijn om je uit het water te halen.

Alleen uit eten in Tel Aviv

Allereerst wil ik zeggen dat het eten in Tel Aviv echt fantastisch is. Als je hier bent dan moet je op een aantal plekken de humus en falafel proberen. In Nederland ben ik hier geen groot fan van, maar hier vond ik het echt heel erg lekker. Voor veganisten is Tel Aviv een paradijs want de restaurants hebben veel vegan opties. Ik vond het daarom elke keer een feestje om uiteten te gaan en ben bij de volgende restaurants geweest:

 • Dosa bar: south Indian vegan street food. Hier bestelde ik een dosa ( een soort pannenkoek van rijst en zwarte linzen) met aardappel en tomaten curry, een heerlijk gerecht wat goed vult. Ik liet me voor het dessert door de bediening adviseren en bestelde daarom de mix van banoffee wat veelal gemaakt met gepofte rijst, dadels, bananen, kokos, amandelen en vanille. Gezonde zoetigheid!
 • Port Said: dé tip die ik van meerdere locals kreeg en die ook in de Lonely Planet staat. Voor mij was het zo’n 35 minuten lopen maar zeker de moeite waard. Dit restaurant zou je bijna voorbij lopen omdat het in een klein zijstraatje van een drukke winkelstraat zit. In de avond zit het vaak helemaal vol en zit iedereen aan lange picknicktafels te genieten van het lekkere eten en drinken. Het menu bestaat uit kleine gerechten die leuk zijn om te delen.
 • Indira: nog een tip die ik kreeg van een local. Hij vindt dit hét beste Indische restaurant van Tel Aviv. Je moet niet kijken naar de inrichting, want gezellig is het hier niet. Maar als je even genoeg hebt van de kleine gerechten dan moet je zeker hierheen gaan. Ik heb zelden zulks lekker naanbrood gegeten en de bediening was echt super lief. Omdat ik alleen was, kwamen ze om de beurt even gezellig met mij kletsen. Lekkere grote maaltijden én lieve bediening, wat wil je nog meer?
 • Sabich Frishman: een van de populairste plekken om een lekkere lunch te scoren. Om je broodje te bereiden zijn ze bijna 5 minuten nodig, zoveel verschillende ingrediënten, kruiden en sausjes gaan erin. Ik had het broodje met kaas en humus maar je krijgt er dan ook nog aubergine, aardappel, ui sla en nog veel meer bij. Echt een goed gevuld broodje. De falafel schijnt hier ook erg goed te zijn. Je betaalt hier ongeveer 30 shekel voor een broodje plus wat drinken. Prijzig, maar zeker de moeite waard.
Solo Travel Guide - tips voor alleen reizen in Tel Aviv Israël

Overige tips waar ik helaas zelf de tijd niet meer voor had:

 • Abu Hassan Hummus
 • Hakosem
 • Shlomo ve Doron Hummus
 • Migash Osher
 • Ha Miznon

Reizen in en rond Tel Aviv

Ik vond het het fijnste om lekker rond te lopen in Tel Aviv. Zo kwam ik veel leuke straatjes en winkeltjes tegen. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van die elektrische stepjes en fietsen. Een handige en snelle manier om van A naar B te komen, maar ik nam liever de tijd om rustig te wandelen.

Omdat de bus bijna voor de deur stopte ben ik ook een aantal keren met de bus gegaan. Hiervoor dien je een soort OV chipkaart te hebben die je moet opwaarderen. De buschauffeurs die ik tegen ben gekomen spraken geen Engels dus het was even uitvogelen hoe het daar werkt. Uiteindelijk kon ik bij een supermarkt een kaart kopen. Je hoeft alleen je kaart te scannen en niet uit te checken zoals we in Nederland gewend zijn. Bij de achteruitgang hangt een apparaat waar je kan zien hoeveel geld er nog op je kaart staat. Je moet met een minimum van 30 shekel opwaarderen. Dat is iets minder dan €10.

Een tip voor het reizen met OV in het buitenland waar je de taal niet kunt lezen: In het begin wist ik niet zo goed waar ik uit moest stappen omdat alle haltes in het Hebreeuws werden aangegeven in de bus. De laatste dagen startte ik in het hostel via Google Maps de route al en kon ik via mijn GPS precies zien waar ik was en dús ook waar ik uit moest stappen.

Veiligheidstips voor Tel Aviv

Ik heb me geen moment onveilig gevoeld in Israël. De staat kent dienstplicht voor vrouwen en voor mannen. Kijk dus niet gek op als je een groepje jongeren in uniform mét groot geweer door de straten ziet lopen.

Plan wat extra tijd in op het vliegveld want de controles daar zijn wat uitgebreider dan in Nederland. Ik hoorde zelfs dat iemand helemaal apart is verhoord en door een scan heen moest omdat ze dit jaar drie keer in Turkije is geweest. Ze adviseerden mij om drie uur voor vertrek op het vliegveld te zijn.

Overige tips voor Tel Aviv

 • Als je op google gaat zoeken op ‘wereldstekker Israël’ dan denk je dat je een nieuwe stekker moet kopen, namelijk type H. Ik was dan ook trots dat ik dit had uitgezocht en er op tijd was achter gekomen. Tijdens een drankje met een local vertelde ik dit dan ook trots. Hij begon te lachen en vertelde dat wij onze stekkers hier ook gewoon kunnen gebruiken en dat zij een extra pinnetje hebben voor als een van die andere 2 pinnetjes het niet meer doet. Ik moest dit de volgende dag meteen proberen en ja hoor, hij had gelijk. Onze stekkers passen er ook gewoon in. In mijn hostel had ik trouwens ook 4 USB stopcontacten in mijn kamer. Handig!
 • In Nederland kunnen we inchecken met een digitale boardingspass maar in Israël heb je je geprinte boardingpass nodig. Ik denk dat je dit op het vliegveld ook kan printen.
 • Om met de bus te reizen heb je wat cash nodig. Verder kan je overal met de pin betalen, dus neem niet te veel cash op. Toch merkte ik dat mijn pinpas niet overal geaccepteerd werd, maar gelukkig kon ik met mijn creditcard wel overal betalen.
Solo Travel Guide - tips voor alleen reizen in Tel Aviv Israël
Meer lezen over solo reizen?
Solo Travel Guide New York
Solo Travel Guide Guernsey
Ervaringen eerste solo reis Berlijn
Solo ervaring Stockholm
18 tips voor mensen die alleen willen reizen

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on