Socials

Suppen in de regio Waterland van Friesland

Suppen in Waterland van Friesland

Suppen in de regio Waterland van Friesland

De regio Waterland van Friesland is perfect om te ontdekken via het water. Eén van die manieren is per sup. Stand up Paddling is de laatste jaren steeds populairder om te doen, zeker met mooi weer. Het is een relaxte, maar toch actieve manier om bezig te zijn. Want voor de eerste keer suppen, kan best intensief zijn. Benieuwd wat je nodig hebt om te suppen en waar je het beste kunt suppen in Waterland van Friesland?

Suppen in Waterland van Friesland

Wat is suppen precies?

Misschien heb je ze al wel voorbij zien komen, mensen peddelend op een surfboard door de grachten, sloten of op het meer. Suppen, of ook wel Stand-up paddleboarding is een watersport die ontstaan is op Hawaii. Hawaii is ook de plek waar surfen enorm populair is en daar ligt ook het ontstaan van suppen. Docenten stonden op hun board instructies te geven aan de surfers. En voila, daar heb je de eerste vorm van suppen.

In Nederland is suppen de laatste jaren enorm populair geworden. Je kunt al voor een redelijke prijs een board kopen of ergens een huren voor een dag. Het is een makkelijke hobby die je overal kunt beoefenen want eigenlijk mag je de sport overal beoefenen. Met mooi weer op het water je verplaatsen met een board is een heerlijke activiteit.

Suppen in Waterland van Friesland

Suppen voor beginners

Suppen is een hele toegankelijke sport om te beoefenen. Je kunt ervoor kiezen om zelf een board te huren bij een van de vele verhuurders, maar ik kan je aanraden om een les te nemen voordat je van start gaat. Je krijgt dan de echte ins-en outs van het suppen te horen, hoe je de peddel vasthoudt en je het beste kunt staan.

Het supboard

Wanneer je begint met suppen is het verstandig om zittend te beginnen en evenwicht te vinden. Niet alleen je evenwicht heeft invloed op het staan op de board, ook wind en golven van boten zorgen ervoor hoe stabiel je staat. Vaak krijg je al zittend even het gevoel van de sup op het water onder de knie. Wanneer je je comfortabel genoeg voelt kun je de peddel voor je op de sup leggen en langzaam gaan staan. Zorg dat je voeten iets verder uit elkaar staan dan dat je net op je knieën zat.

Peddelen

Ook voor het peddelen zijn er een paar tips die handig zijn om te weten. Allereerst dien je je peddel goed af te stellen naar aanleiding van je lengte, deze moet ongeveer 20 centimeter hoger zijn dan jouw lichaamslengte. De peddel heeft een duidelijk voor- en achterkant. Tijdens het peddelen houd je je ellenbogen gestrekt. Je maakt met je armen een soort driehoek waar je bij iedere peddel doorheen kijkt. Je peddel dient helemaal onder water te gaan en geeft kracht met gestrekte ellenbogen. Zorg dat je de peddel ter hoogte van je voeten er weer uit haalt, anders verlies je te veel kracht. Anders dan met kajakken kan het zo zijn dat je vaker aan een bepaalde kant peddelt.

Eerste keer op het water

Wanneer je voor het eerst gaat suppen, kies dan voor een rustige plek. Je hebt dan weinig last van golven van andere boten en kunt rustig wennen aan het suppen. Vanaf de kade of andere plek waar je op stapt, ga je zitten op je board. Dit is voor je eigen veiligheid, want val je op deze plek, dan kan het zijn dat je met je hoofd tegen de kade valt. Ga pas staan als je een stukje van de kade af bent. Kijk van te voren hoe de wind staat, want ook op je supboard ga je dit merken.

Kleding tijdens het suppen

Wat draag je op een supboard? Eigenlijk kun je alles dragen waar je je comfortabel in voelt. Toch is sportkleding over het algemeen het handigst. Je kunt het beste op blote voeten op de sup, want hierdoor heb je de meeste grip. Wordt het kouder, dan zijn surfschoentjes en een wetsuit handig om te dragen. Pas je kleding aan aan het weer, want suppen kan eigenlijk het hele jaar door.

Overige spullen

Omdat je op een plank staat en kans hebt om in het water te vallen (gebeurt niet vaak), is het handig om een waterdichte ton onder de touwen vast te maken. Hier kun je eventueel een portemonnee, sleutels en je telefoon opbergen. Ga je langer op pad, dan is het handig om ook wat te eten en te drinken erin te stoppen. Je kunt eventueel ook een waterdichte hoes om je telefoon doen waardoor je deze op kunt bergen in je zak.

Extra tips voor suppen:

  • Blijf uit de buurt van grote schepen
  • Maak je supboard altijd vast aan je voet
  • Check het weerbericht van te voren
  • Ga nooit alleen op een grote rivier
  • Maak voor de eerste keer een korte route, het kan best vermoeiend zijn.

Suppen in Waterland van Friesland

Een van de plekken waar je goed kunt suppen is de regio Waterland van Friesland. Hier heb je kleine meren, sloten en het gebied is goed toegankelijk voor suppers. Deze regio ligt in het zuidwesten van Friesland en de bekendste stad is Sneek. Naast Sneek zijn er nog zes andere steden die behoren tot de steden van de Elfstedentocht: Bolsward, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen en Workum. Het water is goed vertegenwoordigd in de regio met de Friese meren en de IJsselmeerkust. Tijd om de regio via het water te verkennen.

Routes in Waterland van Friesland

Poelenroute

De Poelenroute kun je onder andere volgen vanuit Heeg, De route ligt tussen Heeg, Gaastmeer en Oudega SWF. In dit gebied heb je weidse uitzichten over de weilanden met boerderijen in de verte. Via smalle kreken, sloten en meren kun je een prachtige route maken in dit unieke stukje ongerepte natuur.
2 uur en 50 minuten – 19 kilometer

Rondje Workum

In een dorp suppen is weer een compleet andere belevenis. Je deelt het water met andere schepen en bootjes en daardoor moet je alert zijn wat betreft veiligheid. In Workum kun je een rondje maken van 5 kilometer op de sup. Starten doe je in het haventje van Workum en je komt langs prachtige gebouwen en pittoreske bruggen in Workum.
1 uur -5 kilometer

Suppen in Hindeloopen

In Hindeloopen sup je door een waar openluchtmuseum. Sup onder de meest schattige bruggetjes door en bekijk Hindeloopen eens op een andere manier. Je hebt wat meer uitdaging op deze route door de vele bruggetjes waar je onder door moet, maar Hindeloopen is een aanrader voor een unieke suplocatie.

Suppen in Waterland van Friesland

Suppen in Woudsend

Woudsend is een vrij drukke plek om te gaan suppen in verband met de toegang tot het Heegermeer. Toch kun je hier een prachtig rondje maken op de sup. Je kunt met de sup een rondje maken om de Gouden Bodem en pakt hiermee direct een klein stukje van het Heegermeer. Een leuke, maar pittige route om te suppen.

Lees meer: Meer tips voor suproutes in Waterland voor Friesland

Sup huren in Waterland van Friesland

Allereerst is het misschien fijn om ergens op een rustige locatie een paar lessen te volgen. Je kunt via Supaway Heerenveen een paar lessen boeken om even de basisregels onder de knie te krijgen. Er zijn verschillende locaties om een sup te huren.

Meer adressen vind je op Waterland van Friesland

Suppen in Waterland van Friesland

Lees meer over Friesland

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on