Socials

Met de nachttrein van GreenCityTrip naar Praag

Reizen met de nachttrein in Europa

Met de nachttrein van GreenCityTrip naar Praag

Met 16 slaaprijtuigen reed de eerste nachttrein sinds jaren weer naar Praag. Terug van weggeweest is het motto. De nostalgie van het reizen in de nacht en de volgende dag op je bestemming aankomen. Slow Travel waarbij de reis er naar toe, bij de ervaring van je trip hoort. Met de nachttrein van de GreenCityTrip wordt een nieuwe weg ingeslagen, kan reizen met de nachttrein in Europa de concurrentie van het vliegtuig en de auto aan? Lees mijn ervaringen met de nachttrein naar Praag.

Nachttreinen in Europa, terug van weggeweest

In het verleden was de nachttrein een gewilde manier van reizen naar je bestemming. Samen met het gezin in een coupe, spelletjes spelen, eten mee en lekker naar buiten kijken. De komst van het vliegtuig verdreef de nachttrein, zeker met de opkomst van goedkope vliegtickets.

Anno 2021 slaat GreenCityTrip een nieuwe weg in. Na twee jaar vol corona problemen is daar de hernieuwde nachttrein naar een zestal steden in Europa. Door de lage prijzen die ze aanbieden gaan ze de concurrentie aan met het vliegtuig. Bewust worden de prijzen laag gehouden zodat het toegankelijk is voor iedereen en kan men extra gewenste opties bijboeken. Natuurlijk wordt het in een tijd aangeboden waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, maar toch plakken ze het motto duurzaam er niet specifiek op. En dat blijkt, in de trein stappen vele diverse gezelschappen. Van mensen die de vroegere nachttrein nog hebben meegemaakt, vriendengroepen, stelletjes en gezinnen. Een bont gezelschap reist de eerste keer af naar Praag. Allemaal met het doel de nachttrein eens te ervaren in combinatie met drie volle dagen Praag verkennen. Ideaal, je bent eigenlijk vijf dagen weg, maar op de vertrek- en aankomst dag heb je bijna de hele dag nog te thuis te besteden. En daarbij kom je vroeg aan in de stad en vertrek je in de avond weer naar Nederland, waardoor je de tijd in de stad optimaal kunt benutten.

Reizen met de nachttrein in Europa

De nachttrein in combinatie met een stedentrip via GreenCityTrip

Met zestien wagons reizen we af naar één van de zes bestemmingen die GreenCityTrip aanbiedt. Naast de Tsjechische hoofdstad heb je ook de mogelijkheid om een stedentrip naar Venetië, Wenen, Innsbruck, Verona en Milaan te boeken. ’s Avonds vertrekken van één van de zes stations in Nederland en de volgende ochtend wakker worden in een nieuwe stad, een hernieuwde manier van reizen. Overigens, van welk station je in Nederland ook vertrekt, de prijzen blijven gelijk.

Soorten wagons

De zestien wagons zijn onderverdeeld in verschillende types. Twee wagons zijn luxury, zes premium en acht economy. In een economy coupe kun je met zes personen overnachten, de toiletten en de wasruimte bevinden zich in de wagon en deel je met de andere passagiers.  De premium is iets luxer en deel je met vier personen. Je hebt daardoor iets meer bewegingsruimte en slaapt iets comfortabeler. De wasruimte en toilet deel je net als de economy klasse. De luxury is voor twee personen en heeft een eigen wasruimte in de coupe en in de ochtend wordt koffie of thee bezorgd. Ook heb je hier veel bagageruimte, wat natuurlijk ideaal is als je bijvoorbeeld wilt shoppen op je bestemming.

Overdag bestaan de coupes uit stoelen en je geeft de service manager van de wagon een seintje als je de bedden naar beneden wilt hebben. Vanaf dan is het een poging doen tot slapen in een steeds wiebelende trein. Toch is vanuit je bed naar buiten kijken iets magisch, een soort live televisie maar dan met landschappen. In de avond gaan langzaam de deuren dicht van de coupes en trekken de meeste reizigers zich terug. Een enkeling is spelletjes aan het spelen of aan het buurten met de rest van de trein.

Extra opties bijboeken

Extra opties zoals een lakenpakket kun je bijboeken. Net als een ontbijt- en snackpakket of een comfortkit met toiletartikelen. Allen 29 euro per persoon. Ook een early check-in in je hotel of een ontbijt in je hotel behoren tot de mogelijkheden. Na het bepalen van al je opties is het tijd om te kiezen voor één van de hotels die aangeboden worden. Voor sommigen betaal je net iets extra’s. Net na de eerste reis werd bekend dat je ook een ticket-only kunt boeken en dus zelf je hotel kunt kiezen of doorreist naar een andere plek in het land.

Voordelen van het reizen met de nachttrein in Europa

Eén van de grote voordelen van reizen met de trein is duurzaamheid. De reden voor sommigen om tegenwoordig het vliegtuig te laten staan en een alternatief te pakken zoals de trein of de Flixbus. Daarnaast heb je met reizen met de nachttrein geen gedoe met bagage, je mag zoveel meenemen als je wil. In de economy klasse heb je iets minder ruimte om dit op te bergen, maar in de luxury kan je makkelijk een grote koffer kwijt. Dat je kan vertrekken vanaf zes (Breda, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Arnhem) grote stations, betekent dat er altijd wel een vertreklocatie in de buurt is. Je hoeft maar vijftien minuten van te voren op het station aanwezig te zijn in plaats van de gebruikelijk twee uur bij een stedentrip met het vliegtuig. En misschien wel het allerfijnste, je stapt hartje centrum uit wanneer je aankomt. Geen gedoe met shuttles, taxi’s, treinen of bussen naar het centrum of je hotel. Je bent direct op de plek waar je moet zijn, je kunt je koffers droppen en direct op verkenning gaan.

Hoe is dat, reizen met de nachttrein van Greencitytrip?

Na twee eerdere ervaringen met een slaaptrein, één nachttrein in Canada en de nachttrein van Innsbruck naar Amsterdam, is het tijd voor een complete ervaring: een nachttrein en citytrip in één. Om half 9 sta ik op het perron van Amsterdam Centraal, benieuwd wat ik kan verwachten. Bij binnenkomst van de trein valt op dat het om een oudere trein gaat en dat klopt, het is een Duitse trein die in de jaren ’80 dienst deed als nachttrein. Net als vele anderen had ik het idee dat het om een nieuwe trein zou gaan, de slogan ‘een nieuwe nachttrein naar Praag’ slaat vooral om het feit dat het een nieuwe verbinding is. En op zich is het een goed iets dat bestaande treinen hiervoor gebruikt kunnen worden, maar inmiddels zijn we veertig jaar verder in de samenleving qua comfort. Er is in de luxury één stopcontact aanwezig in een tijd dat vele apparaten opgeladen dienen te worden. Wifi is niet aanwezig, maar dat kan ook juist gezien worden als fijn moment om even offline te zijn tijdens het reizen.

Slapen in een trein

In de avond worden de bedden naar beneden gedaan, tijd om rustig klaar te maken voor de nacht. De comfortkit kun je hiervoor gebruiken. Maar doordat je niet de ruimte hebt zoals thuis, houd ik het bij de basis dingen die gedaan moeten worden. Eenmaal liggend is het wennen, de trein is continu in beweging en af en toe voel je dat goed. Al wiebelend deed ik een poging tot slapen. Het ene moment ging dat wat beter en soms werd ik wakker geschut. De charme van reizen met de trein. Het levert wel een redelijk gebroken nacht op.

 In de ochtend wordt het ontbijt en snackpakket opengemaakt. Een doos met vele en afwisselende producten, de meesten verpakt in plastic. Niet duurzaam denk je in eerste instantie, maar de eigenaren van de GreenCityTrip vertellen later dat het gemaakt is van gerycled plastic. Wat er zoal in zit? Een cracker, beschuit, twee pakjes Wicky, water in een pakje, chips, nootjes, pretzels en jam en pindakaas voor bij het ontbijt. Voor de één een prima pakket, voor degene die liever iets voedzamer en minder suiker wil niet helemaal passend. Het alternatief is een eigen ontbijt meenemen en dat kan ook prima, velen doen dat ook. Op de terugweg besluiten we dan ook zelf een ontbijt mee te nemen en avondeten omdat de trein om 19.18 uur uit Praag vertrekt. Doordat we in de ochtend twee uur vertraging hebben, is het uiteindelijk fijn om iets gezondere opties te hebben onder het genot van een kopje thee.

Unieke ervaring

Om met de nachttrein te reizen is nu nog een unieke ervaring. Eén die leuk is om een keer mee te maken en zeker in combinatie met het ontdekken van een stad. Vooral voor gezinnen en vriendengroepen is het een leuke manier van reizen. Beide groepen hebben vaak nog niet eerder met de nachttrein gereisd en dat maakt het tot een leuke ervaring. Zelf vond ik het een ideale combinatie om op deze manier te reizen naar een stad. Je bent vroeg in de stad en hebt echt ruim de tijd om alles te ontdekken. Wanneer je rekening houdt met een iets gebroken nacht, heb je een gewoon een fijne trip. En zie de treinreis als onderdeel van de trip, het is voor mij de ultieme manier van Slow Travel, lekker naar buiten kijken, landschappen in je opnemen, af en toe even de benen strekken, een boekje lezen of muziek luisteren. Je komt tot rust wanneer je met de trein reist en niet gestrest aan op je bestemming.

De vraag rest, gaan we nog akkoord met het comfort van de jaren ’80 trein of willen we meer? Het antwoord gaan we komende jaren zien.
Boek hier je trein met GreenCityTrip. Je hebt al een treinreis in combinatie met stedentrip vanaf 199 euro.

Binnenkort met de nachttrein? Nog wat handige tips

  • Neem een powerbank mee, de stopcontacten zijn beperkt
  • Oordoppen voor het geluid van de trein en/of medepassagiers
  • Neem eten & drinken mee en evt een ontbijt
  • Download wat Netflix series om te kijken in de trein
  • Of neem wat te lezen mee
  • Stop je benodigde spullen bovenop in de bagage
  • Slippers voor als je er ’s nachts uit moet om naar de wc te gaan

Lees meer over reizen met de trein

Benieuwd wat je in Praag en omgeving kunt doen?

Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde producten. Ik deel echter niets anders dan mijn eigen mening.

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on