Socials

Blog

Tips voor je eerste keer New York

New York is een overweldigende stad. Zeker wanneer je voor het eerst uit het vliegtuig stapt. Het is een van de meest gewilde bestemmingen voor een stedentrip. Na vier bezoeken aan New York kan ik nog steeds zeggen dat het mijn favoriete stad is. Wat zou ik er dolgraag nog een keer voor langere tijd verblijven. Want na vier keer een week in New York, heb ik nog lang niet alles gezien. Hoe fijn is het om bij bezoek drie en vier gewoon tijd te hebben om zonder plan door de stad te slenteren? Zomaar nieuwe hotspots en buurten ontdekken? Omdat New York een grote stad is, een aantal tips voor je eerste bezoek.

Vliegtickets naar New York

Vliegtickets naar New York heb je in alle prijsklasses. Zelf vind ik dat een ticket onder de 400 euro moet zijn naar New York, dan heb je een leuke aanbieding gescoord. Of je op JFK of Newark vliegt, maakt niet heel veel uit, Vanaf beiden kan je redelijk goed in Manhattan komen. Overnacht je in Brooklyn? Dan is JFK het dichtste bij. Vliegtickets kun je met elkaar vergelijken op Skycanner.

Vervoer in en naar New York

Vanaf het vliegveld is het makkelijk om naar Manhattan af te reizen. Vanaf JFK en Newark rijden er airtrains naar een bepaalde plek en daar kun je of de trein of de metro nemen naar je bestemming. Een andere optie, die ik erg fijn vond, was een gedeelde shuttle. Je wordt voor je hotel afgezet en zeker later in de avond vond ik dit een fijne manier van reizen. Ook voor het ophalen kan het soms fijn zijn, niet zelf nadenken over hoe laat je precies in de metro en airtrain moet stappen, maar de ophaaltijd is vooraf voor je bepaald. In New York is een metrocard een van de eerste aankopen. De stad is groot en niet te belopen. Een metrocard voor zeven dagen is de handigste optie tijdens een verblijf van een week. Het scheelt je tijd en pijnlijke voeten, want stappen maak je genoeg, ook met een metrocard.

Tips voor overnachten in New York

Een van de lastigste keuzes waar je voor vertrek voor komt te staan. Ten eerste zijn de hotels aan de dure kant en daarnaast is het aanbod ook enorm. Hotels heb je in verschillende soorten en op verschillende locaties. Na vier bezoeken ben ik er wel achter dat een metro in de buurt erg fijn is. En het liefst een waar meerdere lijnen komen zodat je niet zo vaak hoeft over te stappen. Voor je eerste bezoek raad ik aan, zeker wanneer je de highlights gaat bezoeken, om een hotel in Midtown te nemen. Bij een later bezoek is het leuker om meer tussen Midtown en Lower Manhattan te overnachten. Hier krijg je een ander New York te zien met hippe eettentjes. Een andere optie is dan ook om te kiezen voor Brooklyn. 

Overnachten in New York – tips voor wijken en accommodaties.

Tips voor je eerste keer New York

Planning in New York

Sommige mensen houden ervan om zonder planning op reis te gaan. Prima natuurlijk, maar mocht je graag een aantal dingen willen zien in New York, dan is het goed om je even in te lezen. Waar zitten deze bezienswaardigheden bijvoorbeeld? Zijn ze op bepaalde dagen gesloten? Op zich hoef je dan nog niet een vaste planning te maken van iedere dag, maar heb je wel in je hoofd wanneer bijvoorbeeld Smorgasburg is of op welke dag je gratis naar een museum kan. Het is zonde als je er later achter komt dat het ook anders had gekund of dat je bepaalde dingen die je wilde zien hebt moeten missen. Vaak maak ik een globale planning en zorg ik dat ik een of twee dagen vrij laat. Hierop kan ik dan dingen zien die ik de dagen ervoor gemist hebt of gewoon door een wijk struinen. 

Tips voor je eerste keer New York

Bezienswaardigheden in New York

In New York raak je niet uitgekeken. Zelfs na meerdere bezoeken blijft er genoeg over om te bezoeken. En stiekem is het helemaal niet erg om voor de derde keer op Top of Rock te staan of voor de vierde keer de High Line af te lopen. Gelukkig komen er ook steeds nieuwe dingen bij zoals Hudson Yards afgelopen jaar. En vergeet niet om ook eens een bezoekje te brengen aan de andere kant van de East River. In Brooklyn en Queens zijn genoeg leuke dingen te ontdekken. Of heb je wel of geen Citypass moet aanschaffen, hangt helemaal van jouw wensen af. Bekijk welke attracties er binnen de pas vallen en of het voor jou uit kan.

Een aantal tips voor bezienswaardigheden:

Tips voor bezienswaardigheden in bepaalde wijken:

Solo in New York

Ik schreef al eens een heel artikel over, maar New York is zeker een geschikte bestemming om al solo reiziger te bezoeken. Ik denk dat het grootste deel van de stad op zichzelf gesteld is. Alleen eten of attracties bezoeken in je eentje is dus helemaal niet raar. Overigens zijn er genoeg hostels om mede reisgenoten te ontmoeten.

Tips voor je eerste keer New York

Jaargetijden – Wat is de beste reistijd om New York te bezoeken

New York is in alle jaargetijden mooi om te bezoeken. In ieder seizoen zijn er genoeg activiteiten die je kunt ondernemen. En ieder seizoen heeft zijn charme. Natuurlijk is het heerlijk om met mooi weer te genieten van de vele parken die New York heeft, maar tegen de kerstsfeer van New York kan geen enkele stad op.

Dagtrip vanuit New York

Wanneer je vaker in New York geweest bent, loont het om een keer te kijken naar een dagtrip naar een grote stad in de buurt van New York. Goede opties zijn Washington, Boston en Philadelphia. Allemaal kun je ze in principe in een dagje bezoeken, je kunt lang niet alles zien, maar je krijgt een goede indruk van de stad. Zelf koos ik voor een trip met de trein vanuit New York. Het spoor in deze regio is prima georganiseerd.  Zorg dat je op een bepaalde tijd voor vertrek aanwezig bent, want perrons worden altijd last minute pas bepaald. 

Een dagtrip met de trein vanuit New York naar Washington

Kleine praktische tips voor je reis

  • Vraag op tijd een ESTA aan. Deze is twee jaar geldig, tenzij je ondertussen een nieuw paspoort krijgt.
  • Zorg voor een TSA Slot op je koffer. Ik ben inmiddels een aantal keren de sjaak geweest en is mijn koffer opengemaakt door de douane. Met een TSA Slot kunnen ze je koffer openmaken zonder het slot te forceren. Overigens dien je nadat je koffer opengemaakt is altijd een formulier in je koffer te vinden. Ook voor je handbagage is een koffer met TSA slot handig.
  • Zorg voor een werelddekking, zowel voor je verzekering als voor je pinpas.
  • In New York kun je gebruik maken van een City Pass. Ik bezocht New York zowel zonder als met City Pass.
  • Een wereldstekker is enorm handig. Ik kocht er een die in alle landen in het stopcontact past waarbij je twee USB poorten en nog een andere stekker kunt gebruiken. Ook gewoon handig voor reizen binnen Europa. 
  • Een creditcard is erg handig in New York. 
  • De duurste periode zijn de zomermaanden, het goedkoopst zijn de eerste maanden van het nieuwe jaar.
  • Leuke reisgidsen voor je stedentrip naar New York.
Meer lezen over New York: 

Eten en drinken:
Hotspots in New York
Foodmarkets in New York
Lunch en ontbijt hotspots in New York


Tips voor je bezoek:
Alle handige en leuke reisgidsen van New York op een rijtje
Wat te doen op regenachtige dagen in New York
Alleen naar New York
Budget tips in New York: Dingen die je gratis kunt bezoeken
Tips voor overnachten in New York
Tips voor je eerste keer New York
In welk jaargetijde naar New York


Bezienswaardigheden:
Helikoptervlucht boven New York
Dagtrip Washington met de trein
Wat te doen in Central Park
Governor Island
Brooklyn in de zomer
Coney Island
Berlijnse Muur in New York
Christmas Guide New York
Hudson Yards

Wat te doen in Lower Manhattan
Wat te doen in Williamsburg

– Meer blogs lezen over Amerika?

Your Travel Guide is een digitale reisgids met persoonlijke en eerlijke tips voor (solo) road trips, citytrips en fijne escapes in de natuur; of een combinatie van alle drie! Liefde voor bestemmingen als New York, Noord- Amerika en dicht bij huis in Europa. Ontdek de hotspots & bezienswaardigheden in populaire bestemmingen of juist de verborgen parels.

Your Travel Guide

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in Amerika. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips, nature escapes en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beathen plekken. Inmiddels is YTG een platform voor soloreizigers.

Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on