Rondreizen in de herfst in het westen van Canada

Rondreizen in de herfst in het westen van Canada

Tegenwoordig is het westen van Canada in trek gedurende het hele jaar. In de zomer reizen mensen rond met een camper of kamperen ze met een tent, in de winter kun je terecht bij een van de vele skigebieden. Ik reisde rond van eind september tot halverwege oktober in dit deel van Canada en vond het een geweldige ervaring. Waarom? Lees dan snel mijn tips voor rondreizen in de herfst in Canada.

Rondreizen in de herfst in Canada

Overnachten in deze periode

In het najaar liggen de prijzen voor het overnachten over het algemeen lager dan in het hoogseizoen. Je hebt daarnaast meer vrijheid qua beschikbaarheid (let wel even op feestdagen als Thanksgiving). De herfst bied je dus meer mogelijkheid om je reis in te delen onderweg, in plaats van van te voren alles uit te stippelen. Overigens sprak ik een aantal mensen die met de camper aan het rondreizen waren (eind september, begin oktober) en die gaven aan dat de campgrounds niet zo gezellig meer waren. Vaak waren ze een van de weinigen op de campgrounds. Mocht je het dus leuk vinden om aanspraak te hebben tijdens het rondreizen, dan is rondreizen met een camper misschien niet de juiste optie in deze periode. Ik vond het heerlijk dat het in vele hotels niet super druk was en dat je de keus hebt bij het zoeken van een hotel.

Benieuwd waar ik heb overnacht? Lees dan mijn Roadtrip in West Canada.

Het weer in de herfst

In de zomer ben je over het algemeen meer verzekerd van mooi weer dan in het najaar in Canada. Vandaar ook de titel herfst / winter. Want winter kan het zeker al zijn in deze periode. In september heb je in de Nationale Parken Jasper en Banff al kans op sneeuw. Bij mij viel in de laatste dagen van september zelfs 20 centimeter sneeuw op een dag. Overigens hoef ik niet te klagen, want ik het twee dagen sneeuw gehad, daarnaast alleen wat regen tijdens mijn treinreis en verder alleen maar zon. Ik heb dus prima weer gehad en vond de sneeuwval eigenlijk wel leuk. Net als bij het overnachten kan een camper ook hier een issue zijn, ten tijde van mijn bezoek in Banff werd het toch redelijk koud ’s nachts (-15) en dan is een hotel toch lekkerder om te overnachten.

Drukte bij bezienswaardigheden in de herfst

Online lees ik verhalen over drukte in de Nationale Parken in West Canada in de zomer, je kunt het beste of vroeg of laat een meer bezoeken of activiteit ondernemen. Voor mij zou dit echt een minpunt zijn tijdens een reis. De natuur is zo overweldigend mooi en echt genieten terwijl er honderden mensen om je heen staan bij Lake Louise lijkt mij dan toch best lastig. In Edmonton was het totaal niet druk, al heb ik sowieso niet het idee dat daar veel toeristen komen. In Banff daarentegen, vond ik het zelfs in het najaar nog best druk. Ik wilde er geen voorstelling van maken hoeveel mensen er dan wel niet in de zomer hier zouden zijn. In Jasper vond ik het al een stuk rustiger gelukkig en ook in Vancouver viel het reuze mee.

Gezelligheid in de restaurants

Is het najaar nog gezellig genoeg om rond te reizen? Ik vond van wel. Hotels en restaurant zijn zeker nog niet uitgestorven, er zijn nog genoeg excursies en zeker in de Nationale Parken zijn genoeg mensen aanwezig. Overal waar ik heb gegeten waren genoeg mensen aanwezig en restaurants die verlaten waren zoals ik in IJsland bijvoorbeeld wel had, ben ik niet tegengekomen. Er heerste overal wel een gezellige sfeer.

Banff National Park

Prachtige landschappen in de herfst

Ik denk stiekem dat ik het najaar mooier vind om rond te reizen dan de zomer. De landschappen zijn vaak net iets intenser, zeker met de herfstkleuren in de bomen. Het licht is vaak een stuk mooier om in te fotograferen, er is nog genoeg daglicht aanwezig in deze periode. En laat ik nou net de mazzel hebben dat er sneeuw viel tijdens mijn verblijf in Banff National Park. Dit maakte mijn wandeling de Tunnel Mountain op, tot wel echt een van de gaafste dingen die ik heb gedaan. Net als de eerste middag in Banff. Met de gondola ging ik de Sulphur Mountain op en beleefde daar de eerste sneeuwvlokken. De hoge bergen waar ik op uitkeek, met de witte toppen, fantastisch om te zien. Allemaal geluksmomentjes die denk ik versterkt werden door de sneeuw.

Flexibel zijn in het najaar

Een van de dingen waar je in deze periode tegenaan loopt is flexibel zijn. De weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je gemaakte plannen omgegooid dienen te worden. In Edmonton zag ik de weersvoorspelling voor de dinsdag met een enorme hoeveelheid sneeuw. De dag waarop ik mijn Hop on Hop off tour had geboekt. Na contact te hebben gehad heb ik de tour naar de maandag verplaatst. Achteraf een goede keuze, maandag was de laatste mogelijkheid om met de Hop on Hop off mee te gaan. En uiteindelijk de laatste dag dat Moraine Lake te bezoeken was. Reis je in de herfst in het westen van Canada dan weet je dat je niet alles meer kunt bezoeken door weersomstandigheden, maar in de zomer kan dit juist gebeuren door drukte. Ook dan moet je keuzes maken tijdens het rondreizen. Laat mij dan maar in het najaar reizen want dit was echt genieten met deze omstandigheden!

Je kunt ervoor kiezen om zelf rond te reizen zoals ik deed, maar je kunt het ook voor je laten vastleggen. Goede opties daarvoor zijn Canadaplus of de JongIntra.

Meer lezen over West Canada?

Natuur in Canada

Vancouver & Edmonton

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on