Walvissen en orka’s spotten in Vancouver vanaf Granville Island

Walvissen en orka’s spotten in Vancouver vanaf Granville Island

Dik ingepakt turen zo’n vijftien mensen de horizon af rondom Vancouver. Kijkend naar een teken van een walvis of misschien hebben we geluk en spotten we zelfs een orka. De natuur laat zich niet regelen, dus garantie heb je nooit tijdens een excursie op de wateren van de Staat van Georgia. Toch staat dit gebied bekend om de vele walvissen en orka’s die voorbij trekken. Een van de redenen waarom er veel mogelijkheden zijn om mee te gaan met een walvis excursie. Deze worden vaak aangeboden vanaf Vancouver Island, maar ook vanaf Vancouver is het mogelijk om mee te gaan. Ik stapte aan boord van een rib en verkende de wateren rondom Vancouver om walvissen te spotten.

Walvissen spotten vanaf Vancouver

Hoewel ik in eerste instantie niet van plan was om een excursie te boeken, begon het naarmate de reis dichterbij kwam toch te kriebelen. Vancouver en omgeving zijn wel goede plekken om walvissen en orka’s te spotten. Omdat de meesten een excursie boeken vanaf Vancouver, was het even zoeken naar een aanbieder vanuit Vancouver. Gelukkig vertrekt Wild Whales vanaf Granville Island in Vancouver. Voor mij ideaal omdat dit redelijk dicht bij mijn hotel lag.

Vancouver

Walvissen spotten via Wild Whales

Zo’n 45 minuten voor vertrek meld ik mij bij het kantoor van Wild Whales op Granville Island. Alle deelnemers worden in een dik pak gehesen en er worden zakjes uitgedeeld voor waardevolle spullen. Zonnebrand is ook voorradig, want op het water gaat het net iets sneller met verbranden. Als mummies lopen we naar de open ‘vessels’ zoals ze dat noemen. We krijgen een korte uitleg over de veiligheid aan boord, tips worden gegeven voor de zitplekken en daarna varen we de haven van Granville Island uit. Op volle snelheid varen we richting de eerste eilanden voor Vancouver Island. 

Wildlife spotten rondom Vancouver

We hebben geluk, er zijn eerdere tours vertrokken vanaf Vancouver en de boten houden onderling contact. De eerste walvis is gespot. Wanneer we dichterbij komen zien we het water omhoog spuiten, de walvis komt een aantal keren omhoog voordat hij een diepere duik neemt. Dan is het wachten en turen, want waar de walvis zich daarna laat zien is een verrassing. Na ongeveer vijf minuten zien we het water weer opspuiten. De walvis komt weer een aantal keren boven. De boten die de walvis volgen blijven allemaal op gepaste afstand, toch kan iedereen foto’s maken om de herinnering nogmaals te ervaren.

Na drie keer boven komen varen we verder richting de eilanden, hier zien we voor het eerst een bald eagle in de bomen. De stroming is hier zo sterk dat het fascinerend is om te zien hoe het water beweegt. Een klein stukje verderop liggen wat zeehonden uit te rusten op de rotsen. Ook hier krijgen we weer informatie over het wildlife die we tegenkomen. De gidsen hebben veel kennis over de dieren in de omgeving. Ook wanneer ik een vertaling van een dolfijnsoort niet helemaal snap wordt er een kaart tevoorschijn gehaald en krijg ik een foto te zien. Na nog een bald eagle en een hoopje zeehonden op een boei is het tijd om rustig terug te gaan richting Vancouver. De eerdere excursies zijn al terug, dus informatie over walvissen krijgen we niet meer. 

En dan schreeuwt de kapitein ineens dat er een walvis in de verte is. Het boek met foto’s wordt erbij gehaald en dit blijkt Scoopie te zijn, een walvis waarbij de staart op Scoopie lijkt. Uit dit boek blijkt de liefde voor de natuur van de gidsen. Hier staan alle walvissen in die gespot zijn afgelopen jaren. Zo kunnen ze de populatie volgen. Scoopie krijgen we van redelijk dicht bij te zien en dit blijft toch prachtig, wildlife in hun natuurlijke habitat spotten. Nadat we een aantal keren Scoopie boven hebben zien komen, varen we weer terug naar Vancouver. De skyline van Vancouver komt langzaam weer in zicht en na ongeveer zes uur varen we weer de haven in. Wat een fijne dag op het water, genieten van alle natuurpracht in Canada. We hebben geen orka’s gespot, maar dat mag de pret niet drukken. 

Beste jaargetijde om walvissen te spotten rondom Vancouver

Vanaf april tot oktober heb je de beste kansen om walvissen te spotten in de Staat van Georgia. Vanaf Vancouver en Vancouver Island vertrekken er in deze periode weer de excursies die je de kans geven om wildlife te spotten. Zelf ging ik in de eerste week van oktober mee en zag ik dus walvissen onderweg. 

Mijn ervaringen met Wild Whales

Wildlife kun je niet voorspellen. Hoewel er genoeg tours op de wereld zijn die wilde dieren gaan voeren, doet Wild Whales dat absoluut niet. Toch garanderen ze je dat je walvissen kunt spotten. Hoe dan? Wanneer het niet lukt, is je volgende trip gratis. De tochten variëren van drie  tot zes uur en daardoor nemen ze ruim de tijd om op zoek te gaan naar wildlife. Ze gaan dus verder het water op, op het moment dat de walvissen iets verder uit de kust zijn. Overigens hebben ze een 90% succes ratio op hun trips. Wat ik vooral fijn vond aan Wild Whales was hun respect voor de natuur, ze probeerden hun tours ook zo milieuvriendelijk te maken. Natuurlijk kregen we nog plastic zakjes mee ter bescherming, maar deze werden na die tijd weer ingenomen en vaker gebruikt. Ook de gidsen wisten enorm veel van de omgeving en konden dit ook overbrengen. 

Informatie excursie
Prijs: 137 CAD (okt 2018)
Locatie: 1806 Mast Tower Ln
Wild Whales

Er zijn ook andere mogelijkheden tot het boeken van walvisexcursies vanaf Vancouver. Bekijk hier de mogelijkheid voor een Orka Tour rondom Vancouver of walvissen spotten in een dichte boot.

Meer lezen over West Canada?

Natuur in Canada

Vancouver & Edmonton

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on