Road trip West-Canada – de route zonder auto en tips voor accommodaties

Rondreizen in West-Canada – route zonder auto & accommodatie tips

In het westen van Canada heb je talloze opties tot het maken van road trips. Van te voren kende ik het globale rondje met Vancouver – Vancouver Island –de twee nationale parken Banff en Jasper en vaak reed men weer terug naar Vancouver. Onderweg hoorde ik van diverse andere mensen leuke en verrassende routes. En ook de manieren van reizen verschilden dan van een van de meest gekozen vervoersmiddelen: de camper. Ook ik koos voor een andere route, omdat ik een road trip ging maken zonder auto. Een optie dat eigenlijk prima kan in West Canada. Daarom deel ik met jullie de route van mijn road trip ik en heb ik tips voor accommodaties die ik bezocht.

Starten in Edmonton

Rondreizen in West-Canada – route zonder auto & accommodatie tips

Ik begon mijn rondreis in Alberta, in de stad Edmonton. Een stad waarin ik mij wel thuis voelde, al heb ik dat de hele reis wel gehad. De stad is totaal niet toeristisch en dat is best fijn. Het was leuk om juist de dingen te doen waarbij je veel locals treft. Het was ook fijn om na de jetlag een stad te treffen waar ik niet direct een enorme lijst met bezienswaardigheden had en om voor mijzelf een bepaalde druk op te leggen. Een keus daarnaast voor Edmonton en niet Vancouver, had voor mij te maken met doordat ik met het openbaar vervoer reisde niet twee keer dezelfde route wilde afleggen. Met een camper kan je dan sneller een rondje maken. Waarom niet Calgary? Eigenlijk geen idee, op een of andere manier viel mijn keus op Edmonton omdat ik hoorde dat de nationale parken vandaaruit goed te bereiken waren (hoewel dat ook geldt voor Calgary) en daarbij wilde ik misschien Elk Island nog bezoeken. Desalniettemin was Edmonton een goede keuze om te beginnen.

Overnachten in Edmonton

Rondreizen in West-Canada – route zonder auto & accommodatie tips

In Edmonton overnachtte ik bij Days Inn in Downtown Edmonton. Persoonlijk vond ik dit een fijne plek om te overnachten, zowel qua locatie als qua hotel. Hoewel Old Strathcona aan de andere kant van de North Saskatchewan River een leuke wijk is met nog het oude karakter van Edmonton, vond ik Downtown een prima uitvalsbasis voor het verkennen van Edmonton. Ik logeerde vlakbij Jasper Avenue en van daaruit kon ik een bus pakken of zelfs lopend naar bepaalde plekken. Het hotel Days Inn vond ik daarbij een fijn hotel. Het personeel was vriendelijk en wilde ten alle tijden helpen. Daarbij kreeg ik zelfs een waterkoker op de kamer, ideaal bij temperaturen rond het vriespunt.

Met de bus van Edmonton – Banff National Park (4 uur en 1,5 uur)

Rondreizen in West-Canada – route zonder auto & accommodatie tips

Vanuit Edmonton nam ik de Greyhound naar Calgary om van daaruit door te reizen naar Banff National Park. Het was de eerste keer dat ik met de Greyhound reisde (in Portland reisden we met een bus van Amtrak) en persoonlijk vind ik de stations niet echt chill om te wachten. De busreis daarentegen was verder prima. Een korte stop in Calgary en ik kon verder reizen naar Banff National Park. Ten tijde van het boeken had ik nog iets andere tijden van reizen dus het was goed dat ik het van te voren nog even checkte. Hierdoor kwam ik al redelijk op tijd aan in Banff National Park. Gelukkig kon ik direct inchecken en had ik zo nog redelijk wat tijd om Banff te verkennen.

Edit: Ten tijde van mijn verblijf hoorde ik dat bepaalde routes eruit zouden gaan.

Banff National Park

Zonder auto kun je je best goed redden in Banff kwam ik achter. Er rijden shuttles van ROAM – sommigen wel seizoensgebonden en daardoor kun je prima zonder auto uit de voeten. In het stadje Banff zelf is alles lopend of met de shuttle te doen. In het park zelf heb je ook zonder auto best nog wat opties. Zo kon ik Johnston Canyon, Lake Louise en Moraine Lake bezoeken met de Hop on Hop off  wat eigenlijk heel fijn is, want Lake Moraine is vaak afgesloten door de drukte en de Hop on Hop off mag er dan gewoon langs. Daarnaast is het ook interessant om allerlei nieuwtjes en tips mee te krijgen voor onderweg. Daarnaast rijden er ook shuttles van Brewster waarmee je richting Lake Louise en Johnston Canyon kunt.

Rondreizen in West-Canada – route zonder auto & accommodatie tips

Overnachten in Banff National Park

In Banff was ik een stuk meer geld kwijt voor een overnachting dan in Edmonton. Mijn keuze viel daarom op een Bed and Breakfast. In een straat parallel aan Banff Avenue, dus qua locatie toch nog in het centrum van Banff. Toen ik voor de deur stond moest ik toch even slikken, want het was toch, zoals een bed & breakfast beaamd, echt bij de mensen thuis. De familie kon niet altijd goed Engels en mijn kamer lag aan hun woongedeelte, waardoor ik redelijk alles kon horen. Uiteindelijk waren die twijfels onterecht. Ondanks de geluiden heb ik echt prima geslapen, geen een keer last ervan gehad en mijn kamer was groot genoeg, zeker voor een persoon. Het enige waar ik niet tevreden over was, was het ontbijt. Naar mijn idee stonden er onder andere dezelfde koude, kleffe pancakes als de dag ervoor. Qua variatie was er dus niet veel te bieden. De eieren kwamen in zakjes van twee in een bak met ijs, iets dat ik nog niet eerder mee heb gemaakt. Gelukkig zit er vlakbij een leuk koffietentje waar je prima een ontbijt kunt halen.

Rondreizen in West-Canada – route zonder auto & accommodatie tips

Banff National Park – Jasper National Park (10 uur)

Rondreizen in West-Canada – route zonder auto & accommodatie tips

Tussen Banff en Jasper heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt met Brewster een one-way doen zonder te stoppen. Dit vond ik zonde om te doen, juist omdat er op de Icefields Parkway super veel mooie dingen te zien zijn. Ik boekte bij Sundog Tours een one way tour met stops onderweg. Er staan een aantal stops bij de beschrijving, maar eigenlijk waren we heel vrij om onderweg te stoppen. De chauffeurs van Sundog zijn erg toegankelijk en daarbij weten ze heel veel te vertellen over de omgeving. Uiteindelijk stopten we bij Castle Mountain, Lake Louise, Bow Lake, Waterfowl Lake, Saskatchewan Crossing, Weeping Wall, Columbia Icefield, Athabasca Glacier en Mount Edith Cavel. Natuurlijk zijn het korte stops en heb je niet de tijd om uitgebreid te hiken, maar ik vond het erg fijn dat ik de mogelijkheid om deze landschappen en natuurwonderen te zien zonder auto.

Benieuwd hoe het is om rond te reizen in de herfst / winter in het westen van Canada?

Zonder auto in Jasper National Park

Ook in Jasper National Park boekte ik een tour bij Sundog Tours. Hierdoor kon Maligne Canyon, Maligne Lake en Medicine Lake bezoeken. En weer werd ik verrast door de kennis en liefde van de chauffeur van Sundog over de omgeving en de natuur. Dat ik een tour boekte lag aan het feit dat in Jasper National Park, in tegenstelling tot Banff, geen shuttles reden. Om de omgeving te verkennen was ik afhankelijk van een tour. Toch heb ik hier geen moment spijt van gehad. Voor mij waren de tours een leuke gelegenheid om meer informatie te krijgen over de omgeving en met mensen te spreken. Wanneer je alleen in een auto reist, heb je dat toch echt minder. Op de tweede dag boekte ik een shuttle naar de Jasper Skytram, ook hier kom je alleen met de auto of dus een shuttle. De laatste dag verkende ik de natuurgebieden op loopafstand van Jasper.

Rondreizen in West-Canada – route zonder auto & accommodatie tips

Overnachten in Jasper National Park

In Jasper vond ik de locatie erg belangrijk bij het kiezen van een accommodatie. Ik wilde niet te ver van alles vandaan zitten en ook nog op loopafstand van het station. Mijn keuze viel op de Best Western Jasper Inn. En wat heb ik fijne herinneringen aan het hotel. Ik had letterlijk een appartement voor mijzelf met de faciliteiten van een hotel. Naast de slaapkamer was er een woonkamer, een keuken en een fijne plek om aan te ontbijten. Daarnaast heeft Best Western een goed restaurant: The Grill. Ik heb hier een keer ontbeten (all – in) en een keer gegeten. En beide keren heb ik heerlijk eten gehad, misschien wel het beste van de reis. Nog een pluspunt aan Best Western is het zwembad inclusief hottub. Heerlijk om even je spieren te ontspannen na al dat wandelen.

Rondreizen in West-Canada – route zonder auto & accommodatie tips
Rondreizen in West-Canada – route zonder auto & accommodatie tips

Met de trein van Jasper National Park – Vancouver – 18 uur

Vanaf Jasper National Park kun je op verschillende manieren naar Vancouver zonder auto: trein via Rocky Mountaineer, trein via ViaRail en de bus van Greyhound. Ik reisde per trein vanaf Jasper naar Vancouver en stiekem vond ik het heerlijk. Het was even wennen om in slaap te vallen in een rijdend bed, maar daarna kon ik er echt van genieten. Al liggend schilderachtige uitzichten voorbij zien komen. Eten dat heerlijk was en mocht je willen had je best wat aanspraak in de trein. Na een treinreis van 18 uur kwam ik aan in Vancouver. Persoonlijk had het nog wel langer mogen duren.

Rondreizen in West-Canada – route zonder auto & accommodatie tips

Vancouver zonder auto

Vancouver is een prima stad om te verkennen zonder auto. Veel bezienswaardigheden zijn met de bus te bereiken of zelfs lopend. Ik overnachtte in het Barclay Hotel aan Robson Street, een straat waar veel restaurants en winkels zitten en op loopafstand van Stanley Park en Granville Island. Op de eerste ochtend bezocht ik de Capilano Suspension Bridge en had het geluk dat de shuttle nog steeds reed, vanaf Robson Street kon ik zo gratis meerijden. Lynn Canyon Park is iets meer een uitdaging, maar met de seabus naar Lonsdale Quay Market en vanaf daar de bus van Lynn Canyon, was het prima te doen en hierdoor zag ik ook nog wat van North Vancouver. Horseshoe Bay, vanwaar de boot vertrok naar Bowen Island, was vanaf W. Georgia Street rechtstreeks te bereiken. Kortom, Vancouver is een stad waar je niet per se een auto nodig hebt om dingen te ondernemen.

Rondreizen in West-Canada – route zonder auto & accommodatie tips

Overnachten Vancouver

Robson Street was de locatie waar ik in totaal vijf nachten verbleef. Het Barclay hotel was Qua locatie een fijne uitvalsbasis. Stanley Park was dichtbij net als vele restaurants. Het hotel zelf is wat gedateerd, maar verder schoon. Dat je drie trappen op moet met je koffer is wel een klein minpunt, net als het ontbreken van koffie & thee faciliteiten. Het personeel was verder vriendelijk en heeft mij uiteindelijk geholpen met het vinden van een dokter.

Rondreizen in West-Canada – route zonder auto & accommodatie tips

Wat heb ik gemist doordat ik niet met de auto reisde?

Grofweg gezegd heb ik een tweetal bezienswaardigheden gemist doordat ik geen auto had. Elk Island net buiten Edmonton, miste ik doordat ik buiten het seizoen was en er geen shuttles meer reden. Peyto Lake heb ik helaas niet gezien, maar misschien meer door de sneeuwval, anders was Sundog van plan er te stoppen. Dus misschien is het niet per se dat ik geen auto had, maar ook meer door het jaargetijde waarin ik reisde waardoor ik dingen gemist heb. Een andere reden was ook ‘tijdgebrek’, ik heb nu redelijk rustig aan gedaan waardoor ik echt heb kunnen genieten van de bezienswaardigheden waar ik op dat moment was en niet alles af wilde vinken van een checklist. En ook al reis je met een auto of camper, ook dan kun je niet alles zien. Keuzes moeten er ook dan gemaakt worden.

Rondreizen in West-Canada – route zonder auto & accommodatie tips

Kan ik het aanraden om zonder auto rond te reizen in West Canada?

Ik vond het zeker een fijne reis die ik heb gemaakt. En ik denk dat de vervoersmiddelen daar zeker aan bij hebben gedragen. Ik heb veel interessante dingen gehoord tijdens de reis, had toch mijn eigen vrijheid door niet met een groepsreis mee te gaan en heb eigenlijk best veel dingen kunnen bezoeken. Natuurlijk heb je met een auto iets meer vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en hoef je niet alles zo strak te plannen, maar aan de andere kant denk ik dat ik ook een route had uitgestippeld wanneer ik een auto had gehad. Daarnaast, om in mijn eentje autopech te krijgen of ergens vast te komen zitten in de sneeuw zag ik niet zitten. En daarbij is het ook niet echt gezellig om in je eentje rond te reizen in een auto. Ik heb onderweg veel aanspraak gehad en leuke mensen ontmoet. Dus ja, ik kan het zeker aanraden.

Rondreizen in West-Canada – route zonder auto & accommodatie tips

Meer lezen over West Canada?
– Roadtrip Canada route
– Rondreizen in de herfst/winter
– Praktische tips voor je reis naar Canada
– Waarom je roadtrip in Edmonton moet starten
– Lynn Canyon in Vancouver
– Reizen met de trein vanaf Jasper naar Vancouver
Hop on Hop off in Banff National Park
Jasper Travel Guide
Banff Travel Guide
Bowen Island dagtrip vanuit Vancouver
Vancouver City Guide
Wat te doen in Edmonton
– Roadtrip over de Icefields Parkway
– Lake Louise en Moraine Lake

Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde producten. Ik deel echter niets anders dan mijn eigen mening.

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

6 comments

  1. Gave reis heb je gemaakt Marjolein! Reizen met het openbaar vervoer heeft ook z’n voordelen. Je hoeft zelf niet oo te letten bijvoorbeeld. Ik vind het ook altijd wel fijn. Zeker als je alleen reist.

  2. Leuk artikel! Fijn om te horen dat West Canada zonder auto prima te doen is.
    Canada lijkt mij prachtig!
    Hoeveel dagen duurde deze reis in totaal? En kun je een schatting geven hoeveel de tours kostten? Ben wel benieuwd 🙂
    Trouwens, bij die tours, wat voor mensen zaten er in je groep? Veel ouderen, of ook wel jongeren?

    1. Bedankt voor je leuke reactie! Ik ben 16 nachten weggeweest. De hop on hop off is 35 euro, voor de 3 tours met Sundog ben je ongeveer 285 euro kwijt. Het was een diverse groep mensen, vaak wel wat oudere stellen, gezinnen, maar naar Maligne Lake ook weer solo reizigers. Heel divers dus en je hebt wel aanspraak onderweg, zeker als je alleen reist. Je mag mij altijd een berichtje sturen als je meer wilt weten! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *