Wat te doen in Lower Manhattan New York – 14 tips voor bezienswaardigheden

Lower Manhattan

Wat te doen in Lower Manhattan New York – 14 tips voor bezienswaardigheden


Het meest zuidelijke puntje van Manhattan is vol met bezienswaardigheden. Lower Manhattan is dan ook een populaire plek om te bezoeken in New York. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden en icoon van de stad, kun je zien vanaf Battery Park: Het Vrijheidsbeeld. Lower Manhattan is niet alleen een plek waar veel toeristen komen, het is ook het financiële hart van de stad en misschien wel van Amerika. Tijd om Lower Manhattan te ontdekken.  

Lower Manhattan

Vrijheidsbeeld & Ellis Island bezoeken

Het icoon van New York en destijds van Amerika: Lady Liberty. Vanaf Lower Manhattan gaan de tours die je naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island brengen. Wanneer je op tijd bent met boeken, kun je zelfs nog in de kroon van het Vrijheidsbeeld, ik was iets later en bezocht nog wel het voetstuk van het Vrijheidsbeeld. Mocht je nog de tickets voor de kroon kunnen bestellen, het is klein boven, maar aangezien je waarschijnlijk toch niet vaker gaat, gewoon doen. Het is wel inspirerend om hier rond te lopen, zeker wanneer de tocht verder gaat naar Ellis Island. Zoveel immigranten kwamen hier destijds Amerika binnen.
Boek hier je ticket voor het Vrijheidsbeeld – Ik kocht vanuit Nederland alvast tickets, vaak staat er in Battery Park een enorme rij en zijn de boten al vol voor die dag.

Staten Island Ferry

Wil je graag het Vrijheidsbeeld van dichterbij zien, maar heb je geen zin om veel geld er aan uit te geven? Neem dan de gele Staten Island Ferry. Deze gratis ferry vaart richting Staten Island en komt redelijk dicht langs het Vrijheidsbeeld. Wanneer je geen zin/tijd hebt om Staten Island te verkennen, kun je vaak direct de ferry weer terug nemen naar Manhattan.
Staten Island Ferry
A: 1 Bay Street

Regen in New York

Battery Park

De plek om heerlijk naar het Vrijheidsbeeld te staren. Battery Park vind je op het uiterste zuiden van Manhattan, vanaf hier vertrekken de ferry’s naar het Vrijheidsbeeld. Een fijn park, zeker in de zomer wanneer iedereen op kleedjes in het park zit. Het park is ongeveer 10 hectare groot en stamt nog uit de tijd dat New York New Amsterdam heette. Er stond destijds een batterij aan kanonnen opgesteld. Ook Castle Clinton stamt nog uit de 19 eeuw en doet nu dienst als museum.

9/11 Museum & Memorial

In Lower Manhattan vind je een stukje vrij recente geschiedenis van New York terug, het 9/11 Memorial. De aanslagen van 9/11 worden hier herdacht aan de hand van twee prachtige memorials. Om de watervallen staan de namen van de slachtoffers van 9/11, erg indrukwekkend en goed om hier even stil bij te staan. Naast het memorial vind je hier het 9/11 Museum. Een enorm uitgebreid museum waar je alles te weten komt over de aanslagen. Je wordt gewoon even stil van het bezoek aan het 9/11 Museum, want bij de meesten zitten de gebeurtenissen nog wel in hun geheugen.
Tickets kun je vanuit Nederland al boeken, je bent voor het museum toch niet afhankelijk van het weer en het scheelt je tijd! Boek hier je ticket voor het 9/11 Museum

Wist je dat het wanneer de geboortedag van een van de slachtoffers is, er een roos bij de naam geplaatst wordt?

One World Trade Center

Waar bij de aanslagen de vroegere World Trade Centers verloren gingen, staat er inmiddels het nieuwe One World Trade Center. Ook deze is weer te bezoeken voor toeristen. Een enorm toffe ervaring om boven op het One World te staan en het uitzicht te hebben over Manhattan. Natuurlijk zijn er meerdere plekken in New York waar dit kan, maar vanuit Lower Manhattan is het One World Trade Center toch de beste optie.
Ook voor het One World Trade Center boekten we vanuit Nederland alvast tickets, helaas bleek het op de door ons geboekte dag bewolkt (misschien ook best een toffe ervaring), we konden kosteloos omboeken naar een latere dag die week. Boek hier je ticket voor het One World Trade Center

Lower Manhattan

Charging Bull

Een bronzen sculptuur in het Bowling Green Park is inmiddels een populaire attractie bij toeristen. Op 15 december 1989 werd de stier onaangekondigd neergezet voor de Wall Street Stock Exchange. De kunstenaar, Arturo di Modica, gaf de stier als kerstcadeau voor de inwoners van New York. De politie nam de stier in beslag, maar door aanhoudend geklaag van de inwoners werd hij uiteindelijk in Bowling Green Park geplaatst.

Sinds 2012 staat er een soort zelfde stier op het Beursplein in Amsterdam van dezelfde kunstenaar. 

Wall Street

Lower Manhattan is het financiële hart van New York. Hier vind je dan ook de Stock Exchange en natuurlijk Wall Street. Op zich valt er niet heel veel te zien wanneer je door Wall Street wandelt, maar als je toch in de buurt bent, dan is het toch leuk om hier even door heen te lopen om sfeer te proeven. Vroeger werd de straat Waal Straat genoemd, na de overdracht van Nieuw Amsterdam aan de Engelsen veranderde de naam in Wall Street.

Lower Manhattan

Castle Clinton

In Battery Park vind je Castle Clinton. Dit was vroeger de plek waar alle immigranten aan wal kwamen. Tussen 1855 en 1892 was het fort de eerste plek waar de immigranten hun keuring ondergingen en te kijken of ze Amerika in mochten. In die periode kwamen ongeveer acht miljoen immigranten aan wal via Castle Clinton. Tegenwoordig is het een nationaal monument en de plek waar je tickets kunt kopen voor de tours naar het Statue of Liberty en Ellis Island. 

Lower Manhattan

Ook gaaf om te doen: een helikoptervlucht boven New York

Brooklyn Bridge

Sinds 1883 zijn Manhattan en Brooklyn met elkaar verbonden door middel van de Brooklyn Bridge. De brug is 1825 meter lang en was destijds de brug met de langste overspanning (486 meter) ter wereld. Inmiddels is dit ruim ingehaald. De Brooklyn Bridge is toch wel een symbool geworden van de stad. Veel mensen wandelen dan ook de brug over. Je kunt het beste starten vanaf City Hall en vanaf daar naar Brooklyn lopen. Na een rondje in DUMBO kun je weer de brug over naar Manhattan. Heb je minder tijd? Wandel dan vanaf Brooklyn naar Manhattan, dat is toch wel het mooiste uitzicht. 

Seaport pier 17

Sinds kort is Seaport Pier 17 weer helemaal opgeknapt. Tijdens Hurricane Sandy werd dit deel van Manhattan namelijk geraakt. Inmiddels is het een leuke plek geworden om te bezoeken met diverse highlights. Zo is er een Heineken River Deck; een lange outdoor bar, een Market Hall; met vele goede gerechten, en kun je op Pier 17 diverse concerten bekijken. Ook als je dit niet per se wilt bezoeken, is Pier 17 een prima plek voor een stop. In de zomer nam ik plaats op een van de bankjes en genoot ik van het zonnetje en keek ik naar de boten die voorbij kwamen. En in de winter kun je hier terecht voor een schaatsbaan. 
Pier 17

Stone Street

Hoewel Stone Street maar klein is, is het een gezellige straat om doorheen te lopen. Het is een van de oudste straten van New York. Via de ‘cobblestones’ loop je door Stone Street, want verkeer mag hier niet komen. Overal vind je restaurants en plekken om te borrelen en dat doen de locals dan ook graag na hun werk. Leuke plekken zijn Growler Bites en Brews en Underdog. 

Lees over solo reizen in New York

Oculus

Na de aanslagen van 9/11 moest ook de subway hersteld worden. Dit resulteerde in het World Trade Center Transportation Hub. Van de buitenkant is dit zichtbaar geworden door een enorm prachtig gebouw: The Oculus. In de hal vind je niet alleen een subway station, maar ook het Westfield World Trade Center. Een winkelcentrum dat inmiddels de grootste is van Manhattan. The Oculus is zowel van de binnen- als buitenkant erg fotogeniek. 

Berlijnse Muur in New York

In New York vind je her en der nog restanten van de Berlijnse Muur, zo ook in Lower Manhattan. Op Kowksy Plaza in Battery Park City staat nog een deel van de muur die vroeger op de Potzdamer Platz en Leipziger Platz stond. 
A: Kowksy Plaza Battery Park City
Lees meer: Berlijnse Muur in New York

Shoppen in Lower Manhattan

Hoewel de meeste winkels zich iets hoger bevinden in Manhattan, kun je in Lower Manhattan prima terecht als je wilt shoppen. Waar kun je het beste shoppen? Bij Brookfield Place, Fulton Center, Oculus en het Seaport District Pier 17.

Overnachten in Lower Manhattan

Overnachten kan natuurlijk ook in Lower Manhattan. De voordelen: veel bezienswaardigheden in de buurt, dus veel op loopafstand, de ketens qua eten en shoppen zitten in de buurt. Prachtig uitzicht naar het Vrijheidsbeeld. De nadelen: de afstand naar de bezienswaardigheden en activiteiten in Midtown Manhattan is redelijk groot, veel toeristen in de buurt.

Leuke hotels in Lower Manhattan

Benieuwd waar je nog meer kunt overnachten in New York?


Eten en drinken in Lower Manhattan

In Lower Manhattan vind je diverse hotspots die je kunt bezoeken. Stone Street is een leuke straat om te eten of te borrelen. Pier 17 is een plek waar je leuke restaurants vind inclusief een mooi uitzicht. Vlak daarbij ligt ook Industry Kitchen, een leuke hotspot met uitzicht over Brooklyn. Verder kun je tussen het shoppen door bij de bekende ketens terecht die je veel vind in Lower Manhattan.

Reisgidsen New York

Meer lezen over New York?

Eten en drinken:

Tips voor je bezoek:

Bezienswaardigheden:

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on