Socials

Een stukje Berlijn in New York

Berlijnse muur

Een stukje Berlijn in New York

Berlijn in New York? Niet meteen de associatie die je maakt. Toch zijn de twee steden met elkaar verbonden. In de Amerikaanse stad staan namelijk vijf verschillende stukken van de Berlijnse muur. Sommige staan al jaren in New York, anderen wat korter. Her en der in de stad vind je de overblijfselen van de oude Berlijnse muur terug. In / bij twee musea staan herinneringen aan de Koude Oorlog, bij de United Nations, in Battery Park en in de lounge van 520 Madison Avenue. Na de val van de Berlijnse muur in 1989 zijn verschillende delen verkocht. Je kunt hier gewoon langslopen, ze zijn onderdeel van het dagelijkse leven in New York. Net als destijds in Berlijn. Alleen dan met een ander gevoel. Vorig jaar liep ik langs de Berlijnse Muur in Berlijn, afgelopen jaar in New York. Duizenden kilometers verderop en toch even stil staan bij de gebeurtenissen in ons buurland.

Berlijnse muur in New York

Berlijnse muur bij Battery Park City

Op Kowksy Plaza staat een stuk van de muur met een kunstwerk van de Fransman Thierry Noir. Het stuk muur, dat vroeger op de Potzdamer en Leipziger Platz in Berlijn stond, werd overgedragen aan het Duitse Consulaat in New York. In 2004 werd het ere van de vijftienjarige val van de muur cadeau gedaan aan de stad.

A: Kowsky Plaza Battery Park City

Berlijnse muur bij Madison Avenue

Op 520 Madison Avenue vind je een ander stuk van de Berlijnse  Muur. In 1990 werd deze gekocht door Jerry I Spreyer en in Paley Park geplaatst. Na al die jaren had het kunstwerk redelijk veel schade opgelopen door de waterval in het park en werd het naar binnen geplaatst. Nu vind je dit deel van de Berlijnse muur in de lobby. Ook hier vind je weer een kunstwerk van Thierry Noir op de muur, deze keer samen geschilderd met Kiddy Citny.

A: 520 Madison Avenue – 53rd -54rd Street

Waar vind je de overige delen van de Berlijnse Muur in New York?

Naast Madison Avenue en Battery Park zijn de overige drie delen te vinden op:

  • United Nations
  • Ripley’s Believe it or not- 234 W 42nd Street
  • Intrepid Sea, Air, Space – Pier 80

Meer lezen over New York?

Eten en drinken:

Tips voor je bezoek:

Bezienswaardigheden:

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on