filmlocaties in New York – Just like the movies

filmlocaties in New York – Just like the movies

Wie herkent het gevoel niet wanneer je voor de eerste door New York loopt dat je er al eens geweest bent? De straten en parken van New York waren decor voor vele bekende series en films. Het is dus niet raar dat je het gevoel hebt dat er al eens geweest bent. Ben je een filmliefhebber? Dan mogen deze filmlocaties niet ontbreken tijdens je bezoek in New York. Tips voor de leukste filmlocaties in New York.

Tips voor de leukste filmlocaties in New York

Grand Central Terminal

Zo’n plek in New York waarbij je het gevoel hebt dat je er al eens eerder geweest bent. Het is een net alsof je een deja vu krijgt wanneer je op een van de trappen in de grote ontvangsthal staat. Dat het herkenbaar is, komt door de vele filmbeelden die hier opgenomen zijn. Een van de bekendste scenes is misschien wel de openings-scene van Gossip Girl. Ondanks dat ik de eerste keren niet met de trein hoefde vanaf Grand Central Terminal, moest ik er toch even een bezoekje aan brengen. Het enorme gebouw is van binnen zeer indrukwekkend en het is daarnaast best vermakelijk om op de balkons plaats nemen en de mensenmassa langs je heen zien te gaan. Tijdens mijn tweede bezoek ontdekte ik de Shake Shack beneden in de foodcourt. Een fijne plek om te genieten van een van de beste burgers van New York. Bij mijn laatste bezoek aan New York, was Grand Central Terminal vaak het dichtstbijzijnde station om op te stappen, dus bracht ik er vele bezoeken aan. Dat er net buiten Grand Central een foodmarket gevestigd was ontdekte ik pas deze keer. In Urbanspace Vanderbilt haalde ik af en toe ontbijt of avondeten.Toch is Grand Central Terminal zo’n plek waar ik iedere keer even terugkom, al is het maar om even mensen te kijken.

Wanneer je Grand Central Terminal binnenloop, heb het idee dat je er eerder geweest bent. En dat gevoel had ik ook toen ik voor het eerst het station binnenkwam. Het station is dan ook meerdere keren gebruikt als filmset. Hier vind je een aantal bekende titels:

TV serie:

Empire State Building

Bij twee van de drie bezoeken aan New York ging ik met de lift richting de 102e verdieping van het Empire State Building. Bij mijn allereerste bezoek deed ik dat rond zonsondergang. Eerst de stad bekijken tijdens daglicht en daarna het uitzicht zien veranderen in een stad met duizenden lichtjes. Een geweldige ervaring. Een paar dagen later gingen we bij Top of Rock omhoog en zagen we het icoon terug in de skyline van Manhattan. En stiekem is dat nog mooier om te zien. Bij mijn tweede bezoek aan New York besloten we dus alleen bij het Top of Rock omhoog te gaan om dus de Empire State Building terug te zien in de skyline van New York, deze keer terwijl de stad al donker was. En dan merk je hoe mooi het Empire State Building is in de skyline. Hij krijgt regelmatig allerlei kleuren en deze keer waren dat kerstkleuren. Bij mijn laatste bezoek ging ik bij beiden omhoog. Het Empire bezocht ik in de ochtend waar door het heerlijk rustig was. Ik genoot van een me-time momentje bovenop de toren, zag de stad aan mij voorbij gaan en besefte hoe mooi het leven was. Ik raakte in gesprek met Argentijnen die fan van mij werden omdat Maxima onze koningin is en genoot met volle teugen. Tegen de avond ging ik met de lift de Top of Rock omhoog en zag de stad langzaam donker worden. Een prachtige zonsondergang kwam voorbij en ondanks de drukte op dit tijdstip, pakte ik voor de tweede keer die dag een herinnering die ik nog altijd koester. Voor mensen die voor het eerst richting NYC gaan, kan ik zeggen bezoek beiden. Het Empire State Building is een icoon die je gewoon moet bezoeken en ga naar Top of Rock voor het uitzicht op dit icoon.

Een van de bekendste scènes waar het Empire State Building decor voor is, is toch wel de film King Kong uit 1933. Kong beklimt het gebouw in een vecht-scene waarna het gebouw instort. Daarnaast zijn er nog meer films opgenomen in het Empire State Building, op de lijst staan inmiddels meer dan 250 titels. Hier vind je een aantal bekende titels:

Helikopter New York

Times Square

Ieder bezoek aan New York kan ik het niet laten, een bezoekje aan de bekendste straat, het toeristisch middelpunt van New York: Times Square. Toeristischer kan haast niet, maar Times Square heeft voor mij iets magisch. Het is New York wat ik daar zie. Althans dat vind ik synoniem staan voor het New York dat ik ken van televisie- en filmbeelden. Lichtjes overal en je weet niet waar je moet kijken zoveel gebeurt er. Ik kan er uren naar kijken als ik wil. Alles is commercieel, maar dat maakt mij op zo’n moment niet uit. Zitten op de rode trappen van de TKTS en mensen kijken. Of reclames die voorbij komen. Dit is Times Square.

We kennen Times Square natuurlijk uit vele films en televisiebeelden. Wil je een film zien waar Times Square in voor komt? Bekijk dan onderstaand lijstje.

Coney Island

Het is alsof je teruggaat in de tijd. In Coney Island lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Met de metro kom je aan op Stilwell Avenue en het eerste dat je ziet is de gele gevel van Nathans Famous Hotdogs. Een gevel waarbij het lijkt alsof er jaren niets veranderd is. Op een mooie zomerse dag krioelen de mensen door elkaar. Het gegil vanuit attracties is luid hoorbaar, net als het geluid van de attracties zelf. Souvenirshop ten overvloede. Ik wil graag een van de eerste hotdogs ter wereld proeven, maar besluit verder te lopen als ik de rij zie. Even langs een aantal attracties. En daar heb ik geluk. Ook hier zit een foodtruck van Nathan’s. Tijd om een te proeven met uitzicht op het Wonder Wheel, een van de bekendste attracties op Coney Island. Ik waag mij niet in een attractie en kom voor de sfeer en het strand. De 6,4 kilometer lange boardwalk doemt voor mij op. Mensen zitten rustig op een bankje naar de zee te kijken met op de achtergrond typische eettenten. Ik besluit richting de branding te gaan. Even mijn voeten afkoelen in de zee. Even wegdommelen daarna op het strand. Hoewel wegdommelen, op zondag hebben hele families hun plek gevonden op het strand. En met daarbij luide muziek. Ach, dit is de sfeer van Coney Island zoals het bedoelt was.

Al jaren is Coney Island een populaire filmlocatie in New York. De meest recentste films zijn toch wel Wonder en Wonder Wheel. Wil je meer zien van Coney Island? Bekijk dan onderstaande films:

 • Wonder Wheel (2017)
 • Wonder (2017)
 • Brooklyn (2015)
 • Men in Black 3 (2012)
 • Uptown girls (2003)
 • Two Weeks Notice (2002)
 • Requiem for a dream (2000)
 • Beaches (1988)
 • Brighton Beach Memoires (1986)
 • Warriors (1979)
 • Wiz (1978)

Andere leuke filmlocaties in New York

American Museum of Natural History

Wie kent de bewegende museumstukken uit Night At The Museum niet? Hoewel er niet in het echte museum gefilmd kon worden, het risico op beschadiging van kostbare objecten was te groot, is het museum nagemaakt. De buitenkant is wel in het echt te zien in de film, maar de scenes binnen werden op een andere locatie opgenomen.
Films: Night at the Museum (2006)

Roosevelt Island Kabelbaan

Een leuke activiteit om te doen in New York is een ritje met de kabelbaan naar Roosevelt Island. Veel inwoners nemen de kabelbaan om even aan de drukte van Manhattan te ontsnappen op Roosevelt Island. Uiteindelijk kijk je bij een ritje uit over de skyline van Manhattan. Het leuke aan de kabelbaan is dat je alleen maar een metrocard nodig hebt om hem te gebruiken. Bij de film Leon werd de laatste slotscene opgenomen op de Roosevelt Island kabelbaan. Hierin reist Nathalie Portman met de kabelbaan als symbool voor de stap die ze maakt in haar leven.
Films: Leon (1994)

The New York Public Library

Een bekend gebouw in de straten van New York is The Public Library. Niet alleen omdat het een prachtig gebouw is, ook omdat het bekend is van vele series en films. Het blijkt vaak gebruikt te worden als een onverwoestbare plek voor de held in de film. Ook de serie Gossip Girl speelt zich vaak af op de trappen van The Public Library.
Films: The Day after Tomorrow (2004), Ghostbusters (1984), Spiderman 1 & 3 (220&2207) en Escape from New York (1981)
Serie: Gossip Girl

Bubby’s

Minder bekend dan de andere locaties, maar in dit leuke eetcafe speelde de film The Devil Wears Prada zich af. Het was precies de locatie die de regisseur van de film voor ogen had. Bubby’s starte ooit als de plek voor taarten, inmiddels is het uitgegroeid tot een restaurant in TriBeCa. Op de menukaart vind je inmiddels simpele, traditionele en huisgemaakte gerechten.
Film: The Devil Wears Prada (2006)

Katz’s Delicatessen

Een restaurant dat inmiddels razend populair is geworden door de filmscene van When Harry met Sally is Katz’s Delicatessen in de Lower East Side. Katz’s is een van de oudste en meest legendarische deli’s van Manhattan. Het bleek vroeger een van de ontmoetingsplaatsen te zijn voor de inwoners van de wijk. Katz’s staat vooral bekend om hun pastrami sandwich. De scene in When Harry Met Sally maakte nogal wat los, Sally trakteert Harry in Katz’s op een neporgasme.
Film: When Harry met Sally (1989)

Het Vrijheidsbeeld

Hoe kan het ook anders dat het icoon van New York terugkomt in vele films over de stad. Het Vrijheidsbeeld was vroeger het eerst wat de immigranten zagen bij aankomst in New York. Zo ook in de Titanic waarin mensen probeerden te immigreren richting Amerika. Helaas verliep de reis van de Titanic anders dan gepland en kreeg niet iedereen het land van de vrijheid te zien.
Films: Titanic (1997)

Helikopter New York

Kort overzicht met films die in New York zijn opgenomen

 • King Kong
 • Breakfast at Tiffany
 • Mean Streets
 • Taxi Driver
 • Ghostbusters
 • Wall Street
 • When Harry met Sally
 • Home Alone 2
 • Friends
 • Sex and the City
 • The Devil Wears Prada
 • Girls

Lees meer: Films over New York

Vrijheidsbeeld

Wil je naar New York?

LEES MEER OVER NEW YORK

Eten en drinken:

Tips voor je bezoek:

Bezienswaardigheden:

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on